5 coola och nyttiga glassar – som du kan göra själv
Bär, yoghurt, chiafrön. Svalka ner dig i sommarvärmen med en riktigt nyttig glassfest. Här är fem underbara glassar som vi vill äta nu!
1. En glassig frukost

Vem behöver en skål med yoghurt till frukost när man istället kan blanda ihop allt till en glass? Den här isglassen är gjort på yoghurt, bär och granola.
Det här behöver du (6 glassar)
7 dl fryst frukt, hackad i större bitar. Ta till exempel jordgubbar, körsbär, blåbär, hallon eller persika.
2–4 msk honung eller sirap
1 tsk vaniljextrakt
3,5 dl grekiska yoghurt
1/2 dl mjölk
1,5 dl granola
Så här gör du:
1. Blanda i frukten med 2 msk honung i en kastrull. Rör om försiktigt. Sätt kastullen på plattan och låt sjuda på medelhög värme i 8 till 10 minuter eller tills frukten har en tjock och syltig konsistens. Rör om ofta så att frukten inte bränns vid. Ta bort kastrullen från plattan och rör i vaniljextraktet. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
2. Blanda den grekisk yoghurten, mjölken och 1 msk honung i en skål. Smaka och lägg eventuellt till ytterligare honung tills du är nöjd med smaken. Lägg granolan i en liten skål och blanda det med 3 dl av yoghurtblandning.
3. Ta fram glassformarna. Placera en generös klick yoghurt i botten av varje form med en liten sked. Tillsätt sedan en liten skopa granola och till sist en sked av den kokta frukten. Knacka lätt på formen för att avlägsna eventuella luftfickor. Fortsätt skiktning av yoghurt, granola och frukt tills formarna är fyllda. Knacka till på formarna igen och för sedan in en pinne i glassen. Frys det i 6 timmar eller över natten.
4. För att få ut glassen ur formen håller du den under varmt vatten i några sekunder (den tid som behövs kommer att variera baserat på temperaturen i frysen). Ta försiktigt bort formen och njut!
Tack Wellplated för receptet. För en mer detaljerad instruktion se här.
2. Fruktig fest

Visst kan glass vara nyttigt! De här är gjorda på chiafrön och mumsiga jordgubbar.
Det här behöver du:
3,5 dl färska eller frysta jordgubbar
3,5 dl färska eller frysta mangobitar
3 dl kokosnötsvatten
4 tsk chiafrön
1 tsk honung
Så här gör du:
1. Mixa jordgubbarna med hälften av kokosvattnet i en mixer eller matberedare. Smaka av blandningen och blanda i honung om det behövs. Rör i 2 tsk chiafrön.
2. Mixa mangon med resten av kokosvattnet. Smaka av blandningen och blanda i honung om det behövs. Rör i resterande chiafrön.
3. Häll fruktblandningarna i glassformar och låt det frysa tills det har stelnat.
För en mer detaljerad beskrivning se här.
Läs mer: Glass blev vägen ut ur mjölkkrisen
3. Blått och bärigt!

Här behövs bara tre ingredienser; blåbär, citron och honung. Plötsligt har du världens härligaste glass!
Det här behöver du:
7 dl färska blåbär
1 dl honung
Saft från en citron
Så här gör du:
1. Mixa alla ingredienserna i en matberedare.
2. Dela upp mixen mellan formarna.
3. Täck formarna med plastfolie. Gör små, små hål mitt i och stoppa i glasspinnarna.
4. Frys i 5–6 timmar.
För en mer detaljerad beskrivning se här.
4. Regnbågsglass

Du som vill ha lite mer av en utmaning kan prova att göra dessa underbara regnbågsglassar.
Det här behöver du:
Röda lagret
1 fryst banan
1 dl grekisk yoghurt, vanilj eller naturell
1 dl frysta hallon
1 dl frysta jordgubbar
Vatten eller annan vätska för blandning
Orangea lagret
1 fryst banan
1 dl grekisk yoghurt, vanilj eller naturell
1 dl frysta persikor
1 liten apelsin
0,5 dl fryst mango
Vatten eller annan vätska för att blanda
Gula lagret
2 frysta bananer
1 dl grekisk yoghurt, vanilj eller naturell
2 dl fryst ananas
Vatten eller annan vätska för att blanda
Gröna lagret
2 frysta bananer
1 dl grekisk yoghurt, vanilj eller naturell
1 näve (eller mer) spenat
2 dl fryst ananas
Vatten eller annan vätska för att blanda
Blåa lagret
2 frysta bananer
1 dl grekisk yoghurt, vanilj eller naturell
2 dl fryst ananas
Liten skvätt av blå karamellfärg
Vatten eller annan vätska att blanda
Lila lagret
1 fryst banan
1 dl grekisk yoghurt, vanilj eller naturell
2 dl mix av frysta bär
Vatten eller annan vätska att blanda
Rosa lagret
1 fryst banan
1 dl grekisk yoghurt, vanilj eller naturell
1 dl skivade betor
2 dl frysta jordgubbar eller hallon
Så här gör du för varje lager:
1. Blanda ihop ett lager i taget i separata skålar. Placera alla ingredienser för ett lager i en mixer och blanda tills det är slätt. Om det känns för tjockt, tillsätt mer vätska.
2. Diska ur mixern och preparera för nästa lager. Gör samma sak igen tills alla lager står klara i olika skålar.
Skapa glassarna:
1. Nu ska du noggrant skikta varje lager i en glassform så att de till slut bildar regnbågens färgkombination. Gör det genom att använda en sked och lägg i ett färglager i taget i formen. Det kanske kommer att blanda sig lite.
2. När formarna är fyllda, tillsätt pinnar och frys glassarna över natten.
3. För att få glassen att släppa från formen kan du fylla en skål med rumstempererat vatten. Placera glassen i vattnet så att vattnet inte når toppen av glassformen. Låt de ligga i vattnet i några sekunder. Börja vicka på glassformen. Om det känns svårt, låt den ligga i vattnet ett par sekunder till.
4. När alla glassar har avlägsnats från formen är det bara att äta. Om man vill spara några till senare kan man linda in de i plastfolie och lägga in i frysen.
För en mer detaljerad instruktion se här
5. Mumsig melonglass

Vem blir inte sugen på en svalkande melonglass?
Det här behöver du (10 glassar):
5 1/2 dl hackad vattenmelon (utan frön)
5 1/2 msk strösocker
1 msk färsk citronsaft
1 dl konserverad kokosmjölk, som skakats innan
4 dl kiwi (cirka sex stycken medelstora)
1 msk chokladbitar
Så här gör du:
1. Lägg vattenmelonen, 2 msk av strösockret och citronsaften i en mixer och blanda. Ta bort eventuellt skum och häll försiktigt i allt i 10 glassformar. Fyll formarna till två tredjedelar. Strö över chokladbitar och tryck försiktigt ner några längre ner i glassen (tryck dem mot sidorna så att du kan se dem efter att de har fryst).
2. Täck över med lock och sätt i glasspinnarna. Frys i 3 1/2 timme.
3. Under de sista 30 minuterna ska du vispa ihop kokosmjölken med 1/2 msk socker tills sockret har löst sig. Kyl ner det i 30 minuter (du vill att det ska vara en hällbar konsistens efter kylning, inte alltför tjock.)
4. Ta glasspinnarna från frysen, ta bort locket och häll försiktigt ner en matsked med kokosmjölk. Gör ett jämnt lager över vattenmelonskiktet. Lägg det i frysen igen, och låt det ligga i 45 minuter.
5. Under tiden skär du av bitar från kiwin och tar bort fruktköttet från skalet. Lägg kiwin i mixern tillsammans med 2 msk strösocker. Mixa ordentligt. Sila blandning i en finmaskig sil för att få bort frön. Här kan man även blanda i lite grön karamellfärg om man inte tycker att nyansen är tillräckligt stark. Låt kiwiblandningen frysa i 30 minuter.
6. Ta ut glasspinnarna från frysen och häll försiktigt ca 1 msk av kiwiblandningen över varje. Ställ tillbaka det till frysen och kyl det i cirka 2–3 timmar tills glassarna är fasta.
För en mer detaljerad instruktion se här.









